Plan over haven
Lidt historie
Fossil eller forstening
Forstbotanisk Haves
Venner
Planterne
Dyrene
Forsiden

                    Tarmvrid-Røn 
                                          Sorbus torminalis

Den lokale Tarmvridrøn er sået i 1851, så det er efterhånden en ældre dame!Tarmvridrøn, der er i rosenfamilien som f.eks. æbler, pærer, tjørn og naturligvis andre røn og roser, er et af de sjældneste træer i Danmark, det skyldes, at den har svært ved at klare sig i konkurrence med skyggetræarter; den findes naturligt på Nordbornholm, Ulvshale, Store Klinteskov på Møn og Basnæs på Sjælland. Det er et mellemstort, løvfældende træ, der under optimale betingelser kan blive omkring 20 meter højt, det er nu ikke videre almindeligt i Danmark, hvor den oftest optræder som en busk eller et lille træ. Som ungt har det en nærmest kegleformet krone, der med alderen udvikler sig til en flot kuppelformet krone.

Rundt omkring i landet findes større eksemplarer, som klarer sig glimrende og er meget flotte, f.eks. i Botanisk Have i København, i Forstbotanisk Have i Charlottenlund og i parken ved Moesgård Museum.

Navnet stammer fra, at man tidligere anvendte frugterne mod tarmslyng og/eller mavesmerter. Det er nu en rigtig dårlig ide, da de indeholder rimelige mængder af blåsyre.

Sorbus torminalis, Tarmvrid røn

Mange træer er flottest om efteråret, det gælder også Tarmvridrøn, der er ualmindelig smukt i dets røde efterårsfarver.
Frugterne bliver 1-1½ cm og er meget efterstræbt af fugle. Umiddelbart skulle man ikke tro, at det havde noget med røn at gøre, det ligner meget mere løn/ahorn, men ser man rigtigt efter, sidder bladene spredt i modsætning til løns modsat stillede blade.


Træet blomstrer i juni, og så er der ingen tvivl om, at det er en røn. Det har masser af små, cremefarvede blomster i oprette halvskærme. I oktober står den med mørkebrune rønnebær, der bestemt ikke smager godt, og de er helt sikkert ikke anvendelige til noget, de indeholder blåsyre, men fuglene glade for dem som vinterføde!

Vil man forsøge sig med dyrkning af Tarmvridrøn, skal man høste nogle bær engang i november, fjerne frugtkødet og så frøene udendørs. Dæk med lidt grus og vent!!. Er man heldig, spirer de det første år, ellers vær tålmodig, det kan godt være de først kommer næste år!!