Plan over haven
Planterne
Havens ældste træ ?
Skiltene
  Forsiden
 
 

Hvor gamle bliver træerne ?

Træerne i Forstbotanisk Have i Charlottenlund er, set med danske øjne, ganske gamle, men slet ingenting set i forhold til nogle af verdens rigtig gamle træer.

Verdens ældste træ er nok en gammel huon fyr der vokser i regnskoven på den sydvestlige del af Tasmanien. Det er uden sammenligning verdens ældste levende væsen!
Træet er mindst 10.500 år gammelt. Da det startede var der ikke mennesker i Danmark!

I Sverige er der fundet 3 grantræer der har stået på fjeldet, næsten siden indlandsisen trak sig tilbage for 10.000 år siden. Man har med kulstof 14-metoden fastslået, at de tre grantræer har stået på fjeldet i henholdsvis 5.000, 6.000 og 8.000 år.

Til sammenligning er Danmarks ældste træ ifølge Naturstyrelsen anslået til at være ”sølle” ca. 1.800 år gammelt. Det er Kongeegen, der står i Nordskoven ved Jægerspris.

Men tilbage til Forstbotanisk Have. De fleste træer og buske i haven er plantet efter 1838, der findes dog et antal træer, der stammer fra før havens anlæggelse, det drejer sig om den vandrende lind, et par gamle vilde æbletræer og en stilkeg. Ingen har gjort noget for at finde ud af hvor gamle de er, men egen kan godt være 2-300 år gammel. De ældste plantede træer er en amerikansk tretorn, en kinesisk tretorn og en alpeguldregn, der desværre på et tidspunkt blev vindfældet, men den nægtede at give op og har skudt nye stammer op fra roden (de seje rester ses på billedet til højre), alpeguldregnen er efter sigende den ældste!
Den ”nyeste” er muligvis den antarktiske bøg fra 1976.

Dette afsnit er under redigering, da det kræver en del detektivarbejde at finde de rigtige årstal og sammenhænge!

Alpeguldregn